© Rootsville.eu

Richie Goods & Chien Chien Lu (US/TW)
tiltle: Connected
music: Jazz
release date: january 13, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions

© Rootsville 2022


Jazz-funk bas extraordinaire Richie Goods en de veelgevraagde vibrafonist Chien Chien Lu breiden hun muzikale samenwerkingsrelatie uit met de aanstaande release van Connected, een multidimensionaal, meeslepend gesprek opgebouwd rond eenheid. Terwijl ze beelden van liefde en vrede bieden, presenteren Goods en Lu, die regelmatig samenwerken, een dynamische mijlpaal die ongerechtvaardigd geweld tegen Afro-Amerikaanse en Aziatische gemeenschappen contextualiseert. Terwijl ze de kloof overbruggen tussen hun respectieve achtergronden, versterkt het paar hun synergetische harmonische gevoeligheden met de release van Connected.

Met Lu overal op vibes en marimba en Goods die zijn tijd verdeelt tussen elektrische en staande bas, bevat Connected ook de all-star bijdragen van drummer Allan Mednard, toetsenist Miki Hayama en gitarist Quintin Zoto. Speciale gasten zijn onder meer vocalisten Sy Smith, Jamison Ross en Pastor Dr. Adolfus Lacey, drummers Lil John Roberts en David Frazier Jr, percussionist Danny Sadownick, toetsenist BIGYUKI, Shedrick Mitchell op orgel en piano, Brett Williams op toetsen en rhodes en Mike King op rhodes en orgel.

De plaat begint op bevel van gastvocalist Sy Smith met "Water", waarmee de afleiding van de buitenwereld effectief wordt weggespoeld, terwijl Lu zich vestigt op een mystieke openingssolo. Gasttoetsenist BIGYUKI creëert nieuw en ambient territorium op het overweldigend levendige "Embrace the Now", waar samenspel met Zoto's mystieke gitaarlandschappen de luisteraar tot overgave leiden. Goods legt hier een geladen solo-statement af, waarbij hij zichzelf grondt als een leider terwijl hij luisteraars door BIGYUKI's universum manoeuvreert. Halverwege complimenteert "2021 interlude" zijn voorlopers, met exclusief Goods en Lu, terwijl Goods' overstap naar contrabas wordt gemarkeerd. Een krachtig verbaal gesprek tussen de co-leiders overdubt een meer melancholisch en akoestisch muzikaal geluid terwijl de twee nadenken over Aziatische haatmisdrijven. Passend bij Lu's medelevende anekdotische ervaring, versterkt dit duo-optreden van uitsluitend vibrafoon en bas een intiem moment.

Een bewijs van de kracht van de naamgenoot van de plaat, "Rain", verbindt de iconische hit uit de jaren 90 van SWV met de wortels van zijn harmonische inspiratie: een sample van Jaco Pastorius' "Portrait of Tracy". Op deze kaart speelt Goods langzaam door de iconische basmelodie, later aangevuld met respectieve en zachte solo's van Zoto en Lu. Terwijl de groove doorgaat, zorgen donderende en sporadische orgelslagen van Shedrick Mitchell ervoor dat 'Rain' verandert in een kalme storm. "Rain Interlude" volgt en biedt een dieper kader voor het begin van deze opname. "Dull Ice Flower" is geïnspireerd op een Taiwanese film uit 1989, gebaseerd op een roman met dezelfde titel. Het verhaal worstelt met sociale en politieke kwesties en toont een getalenteerde jonge kunstenaar wiens genialiteit pas na zijn leven wordt erkend. De track confronteert dit bitterzoete verhaal met volle kracht en biedt een krachtige en veelbelovende alternatieve kijk. Lil John Roberts en Mike King voegen zich bij de band voor een opwindende blik op de toekomst.

"Someday We'll Be Free" brengt de Donny Hathaway-standaard naar nieuwe hoogten en is misschien wel het meest veerkrachtige stuk van het stel, overlopend van de opluchting en het comfort van gastvocalist Jamison Ross en een solo van Lu die een gevoel van vrijheid oproept in een mensheid zonder angst en ongeluk. Connected sluit af met "Someday Interlude", waarin het didactische standpunt van dominee Adolphus Lacey wordt weergegeven. Pastor Lacey's bevel leidt luisteraars naar een rechtvaardige toekomst en smeekt luisteraars om een toekomstige wereld te omarmen waarin ras, politiek, genderidentificatie en religie niet meer als obstakels bestaan. Met een slotboodschap die zo persoonlijk is voor Lu en Goods, is Connected zowel een kroniek van een vurig creatief akkoord als een visie voor een meer harmonieuze toekomst die elke luisteraar kan bedenken.

tracks:

  1. Water (7:12)
  2. Treasure Mountain (8:15)
  3. Embrace the Now (5:28)
  4. 2021 interlude (3:47) 
  5. Rain (6:36)
  6. Rain Interlude (2:11)
  7. Dull Ice Flower (4:49)
  8. Someday We’ll all be Free (7:25)
  9. Someday Interlude (2:50)

    Bonus Track: Someday We’ll All Be Free(Radio Edit) [feat. Jamison Ross]